wwoofing at Ramsjö Gård, Sweden

wwoofing at Ramsjö Gård, Björklinge, Sweden. Learning about organic farming and volunteering at the farm.

FARMSVOLUNTEERINGWWOOFING

Zayera Khan

8/24/20083 min read

About wwoofing (article in Swedish)

Så kallade wwoofare är ett släkte i sig, det är människor som åker runt till ekologiska gårdar och hjälper till som volontärer. Som betalning för arbetsinsatsen får de mat och husrum. Villkoren och arbetsinsatsen brukar vara angivna i en överenskommelse med värden som driver gården. Räkna med en arbetsinsats på 6-8 timmar per dag. Beroende på värden och gården, brukar wwoofare vara på plats mellan några dagar till flera månader.

Jag provade wwoofing första gången 2008 på Ramsjö Gård som ligger i Björklinge utanför Uppsala. Där var jag några dagar vid skördetiden och hjälpte till med att skörda bönor, grönsaker, tomater och upplevde hur det kan vara att leva på en ekologisk gård. Flera volontärer var där samtidigt, några från Tyskland, Spanien och andra från skandinaven. Andra européer gillar att wwoofa i Sverige. Det finns personer som spenderar flera månader med att arbeta på gårdar och åker runt i Europa eller övriga världen för att både uppleva saker, lära sig något nytt eller leva ett alternativt liv utifrån egna förutsättningar.

Sommaren 2009 ville jag prova wwoofing i något annat land, och då hamnade jag i Turkiet på Datca halvön. Här var jag ca 1 vecka och arbetade med grönsaksodling, beskärning av oliv och fruktträd. Det var en spännande erfarenhet och även här fanns det andra volontärer, ifrån Turkiet och Tyskland.

Påsken 2010 återvände jag till Ramsjö Gård och hjälpte jag till med at plantera och så tomater. Det var då fortfarande för kallt att arbeta utomhus och det det var inte lika trivsamt att arbeta i en lokal med dåliga arbetsförutsättningar.

Juni 2010 var jag även volontär på en Alpbondgård i Schweiz som producerar "bergkäse". Detta genom en organisation som heter "Freiwilligeneinsatz im Schweizer Berggebiet" som arrangeras av Caritas i Schweiz.

Volontärskapet innebar att hjälpa till både i hushållet (barnpassning) och tillverkningen av bergkäse, bla mjölkning och skötsel av korna i stallet, valla in korna, skötsel, beskärning och ogräsrensning på alpen. Även där fanns fler volontärer på plats och det var både lärorikt och trivsamt att vara i en helt ny värld och kunna göra en insats för ung alpbondefamilj med 3 små barn. Det som för min del har varit mest givande förutom att göra en insats, är att lära mig något nytt, få en inblick i levnadsvillkoren och livssituationer för personer som arbetar med ekologisk odling och djurhållning. Positivt är även mötet med naturen och djuren.

Sammanfattningsvis vill jag rekommendera ALLA att prova på wwoofing, antigen i Sverige eller utomlands. Mina tips inför vistelsen

  • Bestäm i förväg vad som är ditt syfte med vistelsen. Vill du lära dig ekologisk odling, djurhållning eller annat? Hur länge du önskar vara där?- Sök sen lämplig värd utifrån dessa kriterier och ange i kommunikationen med värden vad du förväntar dig av vistelsen, vad dina intresseområden är, vad du önskar lära dig osv. Då alla värdar inte är så kommunikativa är det viktigt att klargöra förväntningar och önskemål tydligt.

  • Ta reda på hur många timmar per dag värden förväntar sig att du ska arbeta som volontär samt vad värdens behov är.- Vissa värdar/gårdar ställer krav och har schemaläggning utifrån när de har störst behov av volontärer, tex under sommaren. Då är det bra att vara ute i god tid för att boka in en vistelse (ca 1-3 månader i förväg).

  • Ha roligt och åk gärna tillsammans med andra personer (vänner, partner osv).

Bra att veta om wwoofare "hardcore wwoofare" är idealister, de vill gärna leva som ekologiska lantbrukare och försörja sig genom detta. Dock är sanningen den att många ekologiska gårdar kanske inte skulle klara sig på enbart avlönat arbete. Volontärer och wwoofare är alltså väldigt värdefulla genom att de hjälper till att hålla igång ett alternativ leverne och ekologiskt jordbrukande.

WWOOF i Sverige

WWOOF international website

Bilderna är från april 2010 då jag var på Ramsjö gård och planterade om tomatplantor och pysslade i växthuset. Katten hade jag helt glömt bort och det är fint att hitta dessa bilder igen.